RECENZE | Se špetkou skořice od Elizabeth Acevedo

Název: Se špetkou skořice
Autor: Elisabeth Acevedo
Žánr: román, pro děti a mládež
Počet stran: 336
Vydáno: Yoli, 2021

Knížka Se špetkou skořice na první pohled zaujme nádhernou obálkou. Kdyby obálky mohly vonět tak přísahám, že tahle by voněla přímo skvostně! Sledujeme příběh středoškolačky Emoni, která se snaží splnit svůj sen – stát se šéfkuchařkou. Není ale moc jednoduché skloubit svou dvouletou dceru Emmu, školu, práci a další školní aktivity.

Opravdu jsem se na tuto knížku těšila. Říkala jsem si, jaká to bude super oddechovka…. No… Jakoby ono to je super oddechovka, ale musíte si zvyknout na dvě věci – extrémně krátké kapitoly a zvláštní oslovování Emoniny dvouleté dcery – neustále jí říká “Holčičko” místo “Emmo”. Málem jsem to na začátku nepřekousla, protože ta “holčička” má sakra jméno! Kdyby jí říkala v takovým množství “Emmo” a jednou za čas “holčičko” s malým H, nezlobila bych se… Ale na začátku je “Holčička” třeba pětkrát na jedný stránce. Musím ale uznat, že jak postupujete příběhem, počet těchto slov se postupně snižuje. V tomhle ale upřímně souhlasím s její “tchýní” (chápete, matka otce jejího dítěte), která řekla: „A taky bys jí konečně mohla začít říkat jménem. Tím hloupým Holčičko ji akorát pleteš.“

Kromě těchto problémů se mi moc líbí objevování Emonina “daru”, kterým je vaření… respektive používání intuice při vaření. Taky si myslím, že i ta vedlejší romantická linka je naprosto skvělá! Jako jo je to takový to klasický, že ona ho nechce a on jí jo, a nakonec se dají dohromady, ale od toho tyto oddechovky jsou, no ne?

Bylo to naprosto pohodový čtení, až na nějaký počáteční turbulence. Určitě tu knížku doporučuji! Zároveň se buď obrňte proti “Holčičce”, nebo vám to může být jedno. Knížka byla velmi čtivá a určitě splnila očekávání pro klidnou knihu, u které si člověk odpočine. Taky si myslím, že je skvělý, že jsou na začátku každé “části” recepty! Opravdu si tady kreativně vyhráli. Za to dostávají plusové body.

Hodnocení: 87 %

Obsah: Středoškolačka Emoni se stará o malou dcerku, a i když jí se vším pomáhá milovaná babička, musí ve svém životě činit nejedno těžké rozhodnutí. Jediné místo, kde mohou jít povinnosti stranou, je kuchyně. Emoni má totiž obrovský dar – z každého jídla dokáže vytvořit neuvěřitelnou dobrotu. Chtěla by svého nadání využít a studovat kulinářskou školu, tuší však, že tento sen je příliš vzdálený. Má plnou hlavu povinností, které ji každý den zaměstnávají. Přesto Emoni cítí, že si zaslouží dostat šanci a nechat svůj talent zazářit. Dokáže se postavit všem překážkám a jít si za svým?

Leave a comment